Det er bare mig ...

Kongernes Jelling slår dørene op for Nationalmuseets nye danefæudstilling

Harald Blåtand bliver vært i 2018

Foto: Nick Schaadt, Museet på Sønderskov

Den 27.-28. januar 2018 slår Kongernes Jelling dørene op for Nationalmuseets nye danefæudstilling. Her kan publikum se nogle af de flotteste, sjoveste og mest spektakulære fund af danefæ.

Hvert år indsender amatørarkæologer og andre danskere en masse fund til Nationalmuseet, som bliver erklæret danefæ. I en ny udstilling som åbner i vikingekongernes hjemby vises et udvalg af de mange unikke fund. Udstillingen åbner nemlig i Kongernes Jelling i weekenden den 27.-28. januar 2018.

– Nationalmuseet er hele Danmarks museum og danefæ findes over hele landet. Derfor synes vi det er oplagt, at de mange spændende og flotte danefæ fra 2017 udstilles i de flotte rammer, som er i Kongernes Jelling, fortæller Anni Mogensen, der er formidlingschef på Nationalmuseet.

kongernes Jellig. Foto: Michael Jungblut
kongernes Jellig. Foto: Michael Jungblut

Danefæ i Jelling

Kongernes Jelling er et oplevelsescenter, der med moderne formidlingsmetoder fortæller om vikingernes liv og tro og om vikingetidens konger Gorm den Gamle og Harald Blåtand . Og med Jellingestenen, der i runer fortæller hvordan Harald Blåtand gjorde Danmark kristent, får den nye danefæudstilling en enestående nabo.

Hvilke danefæ som kommer med i den nye udstilling i Kongernes Jelling, afsløres ikke endnu. Men et fund, som sløret allerede nu kan løftes for, er den store guldskat fra Fæsted i Sydjylland.

I sommeren 2016 fandt tre amatørarkæologer blandt andet syv armringe fra vikingetid på en mark ved Fæsted. Siden da er der dukket flere genstande op. Disse genstande bliver nu for første gang genforenet, og det bliver i Kongernes Jelling.

De første fund som blev gjort af Fæsted-skatten kan i dag ses på danefæudstillingen på Nationalmuseet i København. Da skatten skal pakkes ned inden sin rejse til Jelling, er sidste chance for at se den på Nationalmuseet den 10. december 2017. Resten af den nuværende danefæudstilling kan man fortsat se frem til den 30. december 2017.

Amatørarkæologer inviteres til danefædag

Nationalmuseet er glad og taknemmelig for det gode samarbejde som landets museer har med de mange amatørarkæologer. De mange nye fund fører til forskningsmæssige og kulturhistoriske landvindinger, der gør os klogere på fortiden.

Derfor inviteres amatørarkæologer til en dag i danefæets navn, hvor eksperter blandt andet vil holde forskellige faglige oplæg. Det sker lørdag den 27. januar 2018, hvor Kongernes Jelling er forbeholdt amatørarkæologer og detektorfolk.

Fra søndag den 28. januar 2018 er den nye danefæudstilling åben for offentligheden, og på denne dag vil der også være aktiviteter for både børn og voksne.

Der åbnes for tilmelding til danefædagen for amatørarkæologer onsdag den 6. december 2017 kl. 18.00 via Nationalmuseets hjemmeside. Her kan man også finde programmet for dagen.

  • Lørdag den 27. januar 2018 inviterer Nationalmuseet detektorarkæologer fra hele landet til udstillingsåbning og danefædag i Kongernes Jelling. Danefædagen kræver adgangskort. Læs mere her: http://natmus.dk/salg-og-ydelser/museumsfaglige-ydelser/danefae
  • Søndag den 28. januar 2018 åbnes dørene til den nye danefæudstilling for alle, og der vil være spændende aktiviteter samme dag.
  • Udstillingen viser et udsnit af de mange danefæ, som enten er fundet eller er sagsbehandlet i 2017.
  • Kongernes Jelling er et oplevelsescenter, der fortæller om vikingerne ude og hjemme, om religionsskiftet og de to vikingekonger Gorm den Gamle og Harald Blåtand – og i 2018 også om danefæ. Alt sammen med moderne formidlingsmetoder.
  • Kongernes Jelling er en del af Nationalmuseet. Det er placeret i monumentområdet i Jelling i Jylland – et område der er på UNESCOs Verdensarvsliste.
  • Danefæ er genstande fra fortiden, der findes i jorden i Danmark. Hovedparten af danefæ findes med metaldetektor af danske amatørarkæologer.
  • Danefæ er ofte forarbejdet af guld, sølv, bronze eller rav og jern. Alle mønter før 1536 er danefæ. Det samme er sjældne mønter og mønter af ædelmetal ældre end 100 år. Stenøkser og genstande fremstillet af ben, tak eller træ kan også være danefæ.
  • Danefæ tilhører staten. Det skal afleveres til et lokalmuseum i hvis område, fundet blev gjort. Derfra sendes fundet videre til Nationalmuseet, der vurderer om fundet er danefæ. Er der tale om danefæ modtager finderen en skattefri godtgørelse.
  • Loven om danefæ kan spores tilbage til middelalderen. Nationalmuseet administrerer danefæloven, der sikrer, at vigtige fund fra Danmarks fortid bliver bevaret for kommende generationer.
Det her har måske også din interesse