Det er bare mig ...

To ud af tre alvorlige cykelulykker sker i kryds

Brug 2 sek. mere

Foto: Rådet for Sikker Trafik

De fleste alvorlige ulykker med cyklister sker i kryds. Ny kampagne skal hjælpe flere cyklister sikkert gennem krydset.

De senere år har der samlet set været et fald i antallet af trafikulykker, men desværre er der ikke samme positive udvikling, hvis man kigger på cykelulykker. Her ligger antallet af ulykker stabilt, og det er tydeligt, at især kryds er risikable for de cyklende.

I alt blev 81 cyklister dræbt, og 1744 kom alvorligt til skade i en krydsulykke fra 2012-16, viser tal fra Vejdirektoratet. Det vil sige, at to ud af tre alvorlige cykelulykker skete i kryds. En ny kampagne vil nu opfordre bilister og cyklister til at orientere sig bedre i vejkryds, så flere ulykker kan undgås.

– Cyklister er sårbare og kan let blive overset i kryds. Den nye kampagne, “Brug 2 sek. mere,” henvender sig til både cyklister og bilister med en opfordring til, at alle orienterer sig grundigt, når de kører ind i et kryds, siger Michelle Laviolette, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Brug 2 sek. mereBrug 2 sek. mere

Den nye kampagnefilm, “Brug 2 sek. mere,” vil man kunne se på sociale medier og i biograferne de næste tre uger. Desuden vil man i fem udvalgte kommuner (København, Odense, Aarhus, Haderslev og Helsingør) kunne se kampagnen ude i trafikken i form af skilte eller kampagnebudskabet “Brug 2 sek. mere” malet på cykelstier i nærheden af kryds.

– Bruger bilisterne og cyklisterne bare et øjeblik mere på at kigge sig for, ville mange ulykker kunne undgås. Det er et fælles ansvar at undgå krydsulykkerne, så flere kommer sikkert frem, siger Michelle Laviolette.

De alvorligste ulykker sker typisk, når en bil skal svinge til højre eller venstre og overser en cyklist, der skal lige ud. Ulykkerne sker ofte i myldretiden og rammer både mænd og kvinder i alle aldre.

Gode råd til cyklisterne:

Brug 2 sekunder mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje.
Vær særligt opmærksom på højresvingende biler bagfra og venstresvingende biler forfra.

Gode råd til bilisterne:

Brug 2 sekunder mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje.
Vær særligt opmærksom på cyklister, når du skal svinge til højre eller venstre.
Sænk farten.

Dræbte og alvorligt tilskadekomne cyklister pr. politikreds (2012-2016):

 • Københavns Vestegns Politi: 164
 • Københavns Politi: 413
 • Midt- og Vestsjællands Politi: 90
 • Nordsjællands Politi: 160
 • Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi: 97
 • Midt- og Vestjyllands Politi: 130
 • Nordjyllands Politi: 160
 • Sydøstjyllands Politi: 125
 • Syd- og Sønderjyllands Politi: 134
 • Østjylland: 188
 • Bornholms Politi: 12
 • Fyns Politi: 152

Kampagnen er lavet i samarbejde med fem kommuner (København, Aarhus, Odense, Helsingør, Haderslev), hvor cyklisterne vil se den i vejkanten og malet på cykelstierne.

Link til kampagnen:

https://www.sikkertrafik.dk/kampagner/brug-2-sek-mere

Fotos: Rådet for Sikker Trafik

Kilde Rådet for Sikker Trafik
Det her har måske også din interesse