Det er bare mig ...

International vikingekongres på Nationalmuseet

Foto: Nationalmuseet

Søndag den 6. august åbner H.M. Dronningen den 18. Vikingekongres på Nationalmuseet i København.

Når Hendes Majestæt Dronningen den 6. august åbner den 18. vikingekongres, er det 40 år siden, at Danmark var vært for denne store internationale og anerkendte vikingekongres. Sidst var i 1977, hvor Dronningen også var protektor for arrangementet.

Kongressen byder på over 50 videnskabelige oplæg fra forskere fra de nordiske lande, Rusland, Tyskland, de britiske øer og USA. Kongressens emner berører den allernyeste forskning om vikingernes liv, færden og verdensbillede samt nye fund. I den sidste kategori er den sensationelle ryttergrav fra Fregerslev, som blev udgravet af Museum Skanderborg i foråret 2017, samt sidste års store guldfund fra Fæsted nær Vejen i Jylland. Skatten kan ses i Nationalmuseets gratis udstilling af Danefæ fra 2016, Jagten på Historien.

Først på Nationalmuseet og til Jylland

Efter to dage på Nationalmuseet rykker kongressen til Jylland, hvor arrangementet fortsætter i Ribe. Vikingekongressen afholdtes første gang i 1950 i Lerwick på Shetland og har siden da fundet sted hvert fjerde år i en række forskellige lande med tilknytning til vikingernes gamle områder. Det har fra starten været kongressens formål at formidle de nyeste resultater og teorier inden for vikingeforskningen. Kongressen er et internationalt forum, hvor anerkendte forskere kan mødes på tværs af faggrænser, forskningsområder og geografi. Den 18. Vikingekongres arrangeres af en række danske museer og universiteter med Nationalmuseet, Sydvestjyske Museer og Aarhus Universitet i spidsen.

Det her har måske også din interesse