Det er bare mig ...

Danske kystlandskaber – set af fotograf Janne Klerk

Udstilling i Beijing, Kina

Danske kystlandskaberFokus på kystbevaring er et helt nyt område for kineserne. For nylig er en række regler blevet vedtaget inden for dette område udstedt af det kinesiske SOA (State Oceanic Administration), som har til formål at beskytte, udvikle samt genskabe Kinas kystlinje. Målet er, at mindst 35 % af fastlandets kystlinje ved udgangen af år 2020 skal forblive uudnyttet. På nuværende tidspunkt er omkring 40 % uudnyttet, ifølge tal fra SOA.

Kinas kystlinje dækker et område på 18.000 kilometer og strækker sig fra Bohai-bugten i det nordlige til Tonkin-bugten mod syd. Over halvdelen af dette kystområde bliver brugt af fiskeindustrien, mens infrastruktur fylder 20%. Det er dog ikke muligt at få oplyst, hvor meget af kysten, som er reserveret til militære formål, samt hvilke områder der ikke er tilgængelige for offentligheden.

Til sammenligning har lille Danmark, hvor havet er allestedsnærværende, en kystlinje på omkring 7.500 kilometer. At der er så meget kyst, skyldes de uendelig mange fjorde, bugter og øer. Ligegyldigt hvor man befinder sig, er der højst 90 kilometer ud til kysten. Dette forhold gennemsyrer vor danske historie, identitet og kultur.

Langt de fleste danske kystområder er samtidig tilgængelige for offentligheden og udgør et åndehul helt uden sidestykke. Det store himmelrum hvælver sig over en, og den vide horisont folder sig ud for øjnene. Kysten er Danmark.

Netop kystlandskaber er blevet en særlig motivgruppe for fotograf Janne Klerk og med særudstillingen ”Danske kystlandskaber” udfolder Klerk en rig mangfoldighed af landskabstyper i Danmark; fra det åbne, vilde Vesterhav rundt om de mere skærmede kyster og fjorde til de stejle kystskrænter på Møn og Stevns.

Landskaberne er indfanget i løbet af forskellige årstider og tider af døgnet; fra tunge vinterhimle over frostfyldte vande i dæmpede jordfarver til mere milde fjordlandskaber med grønt græs og stille vand.

Udstillingen kan ses på Dansk Kulturcenter, 798 International Arts District, i Beijing fra d. 11. juni til og med d. 20. august 2017 og er blevet gjort mulig ved støtte fra S.C. Van Fonden.

Om Janne Klerk

Janne Klerk (janneklerk.dk ), født i 1953, har arbejdet som fotograf siden 1977. Som kunstner er Klerk en virtuos seer, som skærer ind til benet i sin fremstilling af virkeligheden. En virkelighed, som hun lader tale direkte igennem værkerne, og formidler den nøgternt og usentimentalt videre til publikum. Uanset motivet er hendes fotografier karakteriseret ved en krystalklar renhed set med en kærlighed og dybde.

Det her har måske også din interesse