Det er bare mig ...

HVORFOR TEKSTILFORSKNING I DANMARK?

Egtvedpigen kommer ikke fra Egtved? Tirsdag d. 21. marts kl.19.30 inviterer Roskilde Museumsforening til spændende fordrag om, hvordan tekstilforskning kan være med til at afsløre nye hemmeligheder om det forhistoriske menneskes levevis.

I 2015 kom den opsigtsvækkende nyhed i danske og internationale medier: Egtvedpigen kommer ikke fra Egtved; en nyhed, som udspringer af den forskning, som siden 2005 er bedrevet af Danmarks Grundforskningsfond, Center for Tekstilforskning (CTR) på Nationalmuseet og Saxo-instituttet på Københavns Universitet.

© Pixabay_Pezibear
© Pixabay_Pezibear

Tekstiler og skind har i tusindvis af år beskyttet os mod vejr og vind. De har varmet og kølet og været med til at udtrykke menneskets identitet. Og ligesom tekstil- og skindproduktionen i dag spiller en vigtig rolle i verdensøkonomien, indtog disse materialer også i de forhistoriske samfund en central rolle i hverdagen.

Tekstilforskning er et tværfagligt forskningsfelt, som inkluderer mange forskellige discipliner. I Norden har vi en lang tradition for den arkæologiske tekstilforskning, og på CTR har vi især gjort en indsats for at styrke koblingen mellem arkæologien og de mange nye naturvidenskabelige forskningsgrene.

I foredraget vil Ulla Mannering, seniorforsker ved Nationalmuseet, redegøre for den nye viden vi har om dragt og tekstilproduktion i bronze- og ældre jernalder, dels komme med eksempler på hvorledes tekstilforskningen kommer helt tæt på det forhistoriske menneske.

Info

Foredraget finder sted på Roskilde Bibliotek, Dr. Margrethes Vej 14, 4000 Roskilde.
Pris 25 kr. Gratis for medlemmer af Roskilde Museumsforening og Historisk Samfund.

Det her har måske også din interesse