Det er bare mig ...

Øgede fokus på dataindsamling fra de nordiske Forbrugerombudsmænd

Der er en stigende tendens til, at virksomheder udveksler og gemmer større mængder data om forbrugernes køb, præferencer og lokationer til brug for fremtidig markedsføring.

Forbrugerbeskyttelsen er ganske klart beskrevet i lovgivningen, når det kommer til markedsføring gennem telefonsalg og e-mails, men virksomheders indsamling og brug af data i markedsføringsøjemed bliver mere kompleks, i takt med at teknologien åbner for nye muligheder.

Forbrugerne bliver ofte bedt om at udlevere personlige data for at kunne benytte helt almindelige ydelser som mobiltelefoni, betalingstjenester, transport eller sociale medier. Dermed bliver deres data også en form for betaling.

Det gør det svært at sammenligne den reelle pris på tværs af udbydere. Samtidig er det svært for forbrugerne at gennemskue, om værdien af de oplysninger, som de afgiver, modsvarer værdien af det produkt eller den ydelse, som forbrugeren ønsker.

Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen, siger:

”Den digitale udvikling har givet virksomhederne nye redskaber til at benytte forbrugernes personlige oplysninger til markedsføring. Det skaber nogle nye udfordringer for forbrugerne.”

”Det er positivt, at vi i Norden kan samarbejde om de udfordringer, den digitale økonomi giver forbrugerne og os som myndigheder. Udfordringerne er meget lig hinanden i de nordiske lande, og vi kan helt sikkert have gavn af hinandens erfaringer.”

Det her har måske også din interesse