Det er bare mig ...

Udødelige komedier på auktion

Ludvig Holbergs komedier (1723-25)

De tre små antikvariske bøger, der indeholder Holbergs første 15 komedier, er udgivet i København mellem 1723-25. Ludvig Holberg, der allerede på det tidspunkt var en produktiv forfatter, skrev dem på bestilling til Komediehuset i Lille Grønnegade. De omfatter bl.a. udødelige klassikere som ”Jeppe Paa Bjerget”, ”Den Politiske Kandestøber” og ”Den Vægelsindede”.

Komedierne har ikke været udbudt på auktion i flere årtier, og der findes blot dette ene sæt tilbage i dansk privateje. Lærke Bøgh fra afdelingen for Bøger og Manuskripter har da også svært ved at skjule sin begejstring: ”Bøgerne er i dag tæt på uopdrivelige, og det har de været i rigtig mange år. Selv de helt store Holberg-samlere har gennem tiderne måttet slå sig til tåls med at undvære disse i deres fine og udsøgte samlinger, fordi de simplethen er så sjældne. Der er i mine øjne tale om en dansk/norsk kulturskat af de helt store!”

Fælles nationalt ikon for Danmark og Norge

En kulturskat, som en privat kunde nu har mulighed for erhverve sig på auktionen. Lærke Bøgh forventer da også en vis interesse fra nordiske samlere: ”Holberg er et fælles nationalt ikon for især Danmark og Norge og en del af vores fælles kulturarv. Han er kommet for at blive, og med et enormt forfatterskab, der rækker over flere tusinde sider, er der ikke nogen tvivl om, at det er komedierne, som Holberg er bedst kendt for. Komedierne er intet mindre end udødelige, og de bedste af dem har stort set været læst og spillet uafbrudt.”

holbergs-komedierTidlige bogtryk og historiske hilsner

En anden af auktionens ekstremt sjældne og meget tidlige bøger er Danmarks historien Dyt is de denscke kroneke de Saxo Grammaticus – trykt i 1502 kun få år efter bogtrykkerkunstens opfindelse. Bogen er på plattysk, og den har været et internationalt samleobjekt siden 1600-tallet, og der findes blot dette ene eksemplar i privateje. Bogen har ikke været udbudt på auktion siden starten af 1800-tallet.

Herudover kommer også smukke botaniske plancheværker, breve fra H.C. Andersen, et unik dedikationseksemplar fra den tyske videnskabsmand Alexander von Humboldt til den lige så berømte dansker H.C. Ørsted under hammeren.

Eftersyn og auktion

Bruun Rasmussen Kunstauktioner, Bredgade 33, 1260 København

Eftersyn: 15.-19. september

Bogauktion: 20. september kl. 16

Link til bogauktionen

Det her har måske også din interesse