Det er bare mig ...

Umiaq – fangerbåd, fragtskib og fællesskab

Umiaq - Foto: Pavia Høegh

På sejladser i de højarktiske farvande er vestlige bådfartøjer ofte kommet til kort overfor de store ismasser og naturens voldsomhed. Men inuitternes skindbåd, umiaqen, er – trods sin store lastevne – så let, at den kan bæres over den is, som måtte blokere for gennemsejling.

Umiaqen blev af danske grønlandsrejsende i 1900-tallet ofte kaldt for “konebåd” eller “kvindebåd”, da de danske tilrejsende så med deres egne øjne, hvordan skindbådene blev roet af kvinder. Sådan var det. Kvinderne sad ved årerne i bådene, der var fyldt til randen med børn, hunde, telte og meget andet udstyr.

Umiaq
Foto: Pavia Høegh

I udstillingen ” Umiaq – fangerbåd, fragtskib og fællesskab” indgår en 9 meter lang umiaq, som blev bygget i 2005 af grønlandske elever fra Kofoeds skole i København. Kofoeds skole er en institution, som hjælper socialt udsatte mennesker med at finde retning på tilværelsen – heriblandt herboende grønlændere. Gennem værkstedsarbejde, undervisning, rådgivning, praktisk hjælp og socialt samvær lærer eleverne at hjælpe sig selv videre i livet.

Særudstillingen sætter fokus på umiaqens historie, dens anvendelse samt det avancerede håndværk bag den. I udstillingen kan man foruden det prægtige, håndlavede fartøj også opleve forskelligt værktøj, som har været anvendt til at bygge umiaqen, samt beklædningsgenstande med mere, som relaterer sig til ”konebåden”.

Læs mere om udstillingen HER
Udstillingen er åben i perioden 21.04.16 – 30.10.16

Det her har måske også din interesse