Det er bare mig ...

8 MYTER OM SIKKERHED

1. Den sikre Mac

Verdens første datavirus dukkede op på en Mac, tro det eller ej. Året var 1982, og programmet hed Elk Cloner. Men siden da har Apples computere fået et temmelig ufortjent godt ry for at være helt sikre mod indtrængen og malware. Det passer slet ikke, og denne opfattelse skyldes, at konkurrencen Microsoft Windows til tider har været yderst sårbar. Mac’en har altså været forholdsvis sikker, men slet ikke helt sikker. Derudover har platformen først nu fået så stor en markedsandel, at der er begyndt at komme opmærksomhed på problemerne. I 2004 kom de første indrapporteringer, da der blev fundet omkring 30 sårbarheder, og i dag er det en udbytterig platform for hackere, fordi mange brugere stadig lever i den tro, at Mac er fuldstændigt sikker og derfor vælger ikke at beskytte sig.

2. Risikoen for at blive ramt er lille

Internettet er stort. Hvorfor skulle nogen vælge lige min computer eller telefon? Sådan fungerer det naturligvis ikke. Hackerne sidder sjældent og omhyggeligt udvælger sine ofre. Angreb sker i et stort omgang og ved hjælp af automatiseret værktøj. “Den bumsede teenager i kælderen”, der starter en ny verdenskrig med sin computer, er en kliche fra tidligere. I dag bliver computere angrebet systematisk, og bag angrebene står velorganiserede bander med masser af ressourcer og ekspertise. En gennemsnitlig computer uden beskyttelse, der forbindes til internettet, vil blive udsat for et angrebsforsøg efter syv minutter.

3. Firewall og antivirus giver fuld beskyttelse

Der findes ingen måde, hvorpå du kan beskytte dig 100 procent. Antivirus og firewalls gør det uden tvivl sværere for en hacker at få adgang til dine oplysninger, men for fuldstændigt at beskytte dine data kræver det også handling fra dig som bruger. At holde al software opdateret, så eventuelle sårbarheder bliver udbedret, er en ting. Men det er først og fremmest din adfærd som bruger, der er afgørende for, hvor sikker du er.

4. Jeg har ingen følsomme oplysninger

Jo, det har du sandsynligvis. Selvom du måske ikke tror det. Oplysninger, såsom adgangskoder, adresse, telefonnummer, kreditkortnummer og andet, lagres ofte i din computers cache. Derudover er det nemt at få en ide om, hvem du er som person, ved blot at læse din e-mail eller se din surfhistorik. Det er ikke en usædvanlig praksis blandt hackere og cyberkriminelle at samle denne type oplysninger for derefter at stjæle menneskers identitet på internettet.

5. Apps er mere sikre end webbrowsere

Apps giver os en falsk følelse af sikkerhed. Hvad det afhænger af, lader vi psykologerne om at finde ud af, men sandsynligvis spiller fraværet af en klassisk webbrowser ind. Omgivelsen – følelsen af at være beskyttet i appens grænseflade – er vildledende. Det er stadig det samme internet, bare med et andet udseende. Og hvis man tror, at telefonen er et fristed væk fra nysgerrige blikke, tager man fejl. Vi giver ofte apps rettigheder til at snage i alt fra vores billedarkiv til vores Facebook-konti. De ved også ofte, hvor vi er, ved hjælp af lokaliseringsoplysninger i telefonen. Mulighederne for kortlægning har faktisk flere aspekter på mobile enheder end på stationære computere.

6. Mobiltjenester er lig med sikkerhedsrisici

Vi hører ofte om angreb mod store cloud-tjenester, og hvor usikre disse dermed er. Men det er meget sjældent, at det er manglende sikkerhed i selve tjenesten, der giver anledning til indtrængen. Når brugeroplysninger slippes løs, handler det i højere grad om, at brugerne udsættes for phishing-angreb. Det er igen den enkelte brugers adfærd, der er central for, hvor risikabelt det er. Det er vigtigt, at dine cloud-tjenester krypterer trafikken og har ordentlige vilkår. Når det gælder gratis cloud-tjenester, betaler man ofte med sin integritet, din information bliver scannet og udnyttet eller sælges videre i markedsføringsøjemed.

7. Hvis jeg skjuler mit wifi-netværk, kan det ikke hackes

Jo, det er rigtigt, at de fleste moderne routere kan gøre netværket “usynligt”. Dermed tror mange, at man kan undgå, at udefrakommende bruger forbindelsen, eftersom de ikke ved, at den findes. Den, der vil prøve at hacke dit wifi, har dog ofte nok teknisk viden til at forstå, at netværk ofte er skjult og kan nemt gøre de netværk synlige, hvor administratoren har valgt at skjule netværksnavnet.

8. Softwarebeskyttelse gør min enhed langsom

Tidligere var det rigtig nok. Antivirusprogrammer kunne gøre en pc mere end dobbelt så langsom i forhold til før softwareinstallationen, og det indebar ofte en frustrerende stopklods i det daglige arbejde. I dag er beskyttelsesprogrammer dog lette, og derudover har computere og mobile enheder i dag en ydeevne, som vi ikke engang turde drømme om i starten af 2000’erne. I dag mærker du slet ikke, at du har et beskyttelsesprogram installeret.

Det her har måske også din interesse