Det er bare mig ...

Gundestrupkedlen på British Museums udstilling ”Celts: art and identity”

Gundestrupkedlen er et af Nationalmuseets mest kendte klenodier fra jernalderen. Nu får den en central placering i en stor britisk særudstilling om kelterne. Udstillingen åbner den 24. september på British Museum og skal senere vises på det skotske nationalmuseum i Edinburgh. Siden Gundestrupkedlen dukkede frem af Rævemosen i Himmerland for snart 125 år siden, har den været en gåde for arkæologerne. De har stadig ikke gennemskuet, hvilken historie der helt præcis fortælles på kedlens billedrige sider.

Ni kilo rent sølv

Gundestrupkedlen. foto Roberto Fortuna, Nationalmuseet
Gundestrupkedlen. foto Roberto Fortuna, Nationalmuseet

Gundestrupkedlen, som er fremstillet af ni kilo rent sølv, er forsynet med en masse billeder. De forestiller guder med hjortegevir, krigere i procession, og krigere der spiller på kelternes lange krigsbasuner. Der er mennesker der ofres, jagtscener, og der en hel zoologisk have af dyr, herunder tyre, hjorte, slanger og noget så eksotisk som løver og elefanter – dem var der ikke mange af i jernalderens Himmerland. Men arkæologerne er enige om, at Gundestrupkedlen har været anvendt under religiøse ritualer. De er også enige om, at den er et af de mest spektakulære fund fra ældre jernalder ikke blot i Danmark, men i hele Europa. Gundestrupkedlen får en meget fremtrædende plads i udstillingen, der viser mange af de flotteste fund fra Storbritannien og det europæiske fastland. Udstillingen handler om kelterne, et folk som boede i Centraleuropa, Frankrig og på de britiske øer i tiden op til Kristi fødsel, hvor de blev erobret af romerne.

Asterix og hans gæve gallere …

Det var keltiske sølvsmede, der et sted i Bulgarien eller Rumænien, fremstillede Gundestrupkedlen omkring 100 f.Kr. Kelterne havde ikke noget skriftsprog, men de var dygtige håndværkere og frygtede som krigere. Det er kelterne, som er forbilledet for Asterix og hans gæve gallere. Den dag i dag, lever keltisk kultur videre i Skotland, Wales, Irland og Bretagne, og udstillingen trækker tråde op gennem middelalderen og helt frem til nutiden.

Kopien kan ses på Nationalmuseet

Det er ikke hver dag, at Gundestrupkedlen lånes ud. Det er sket et par gange i de sidste 25 år, at den, ligesom mange andre fund fra Danmarks oldtid, har været lånt ud til udstillinger. Det er et naturligt led i museers virksomhed at stille deres fund til rådighed for hinanden. Gundestrupkedlen er udlånt frem til efteråret 2016. Men bare rolig. Ingen kommer til at lede forgæves efter Gundestrupkedlen på Nationalmuseet, som udstiller museets kopi, mens originalen er bortrejst.

Det her har måske også din interesse