Det er bare mig ...

Det kan man også bruge Glidecreme til …

Hvem har ikke været fascineret af store farvestrålende sæbebobler? Og hvem har ikke undret sig over, hvordan boblerne kan blive så store, at man ligefrem kan trække en boble op omkring sig selv? Hemmeligheden bag de gigantiske bobler er såmænd ganske almindelig vandbaseret glidecreme. »Vi har brugt glidecreme i vores sæbebobler i en del år. Det er en veterinær glidecreme, udviklet til at undersøge heste. Jeg hørte første gang om det på en sæbeboblekonference i 2009«, fortæller Martin Aggerbeck, som er designingeniør og udvikler af fremtidige sæbebobleaktiviteter på Experimentarium. Glidecremen giver boblerne større sammenhængskraft, så de ikke springer så nemt. Det betyder, at de holder længere og kan blive større.Sæbebobler. FOTO: Experimentarium

Hvorfor springer sæbebobler?

Sæbebobler består mest af vand, der har en meget høj overfladespænding. Derfor vil man aldrig se en stabil boble af helt rent vand. Det er det problem, sæben i første omgang løser. Sæbemolekylerne lægger sig i overfladen og sænker vandets overfladespænding. Men sæbeboblen sprænger, hvis sæbemolekylerne kommer for langt fra hinanden. Derfor tilsættes glycerin, der hægter sæbemolekylerne sammen som små harmonikaer og derved gør overfladen mere elastisk. Nu kan boblerne blive større. Men Experimentarium-størrelse får boblerne først, når de endvidere tilsættes glidecreme. Da vand både fordamper og løber nedad, bliver boblerne hurtigt tykke for neden og tynde for oven. Jo tyndere boblen bliver, desto mindre skal der til for at boblen sprænger. Den veterinære glidecreme indeholder stoffer, der gør vandet mere tyktflydende, for at undgå at hinden dræner. »Der har jo i tidens løb været mange husmoderråd omkring sæbebobler. Nogle siger, tilsæt tapetklister, andre siger Maizena, der begge netop gør vandet mere tyktflydende. De vigtige stoffer i den glidecreme, vi benytter er ret dyre i indkøb, så den mest økonomiske måde at skaffe dem på, er at købe veterinær glidecreme. Experimentarium bruger faktisk 1-2 liter glidecreme til sæbeboblevandet om dagen! «, siger Aggerbeck. Man kan sandsynligvis finde andre fabrikater af glidecreme, der også er effektive.

Test Experimentariums sæbebobler

Experimentarium er i gang med at udvikle nye sæbebobleaktiviteter til det nye hus i Hellerup, som åbner d. 15. september 2016. Vær med til at teste nye sæbebobleaktiviteter d. 19.-20. september på Experimentarium City på Papirøen. Oplev bl.a. den første test af gigaboble-maskinen, eksperimenter med boblernes farver og refleksioner, leg med svævende bobler over tøris og hjælp med at finde på nyt sæbebobleudstyr. Mød også sæbeboble-udviklerne. Sæbebobler. FOTO: Experimentarium Læs mere her http://www.experimentarium.dk/saebeboble

Det her har måske også din interesse