Det er bare mig ...

De Hvide Busser

I Nationalmuseets særudstilling "De Hvide Busser", som kan ses på museet fra den 20. juni 2015 - 3. januar 2016, kan man se Danmarks eneste bevarede hvide bus. Den står normalt i Frøslevlejrens Museum og er her fotograferet under flytningen ud af barakken i januar 2015 - først skridt i dens rejse mod udstillingen i Prinsens Palæ i København. Foto: Nynne Bojsen Faartoft / Nationalmuseet

De personlige fortællinger er i fokus i Nationalmuseets særudstilling ”De Hvide Busser”, som kan ses fra 20. juni 2015 – 3. januar 2016. Anledningen er 70-året for busaktionen, som reddede 17.000 fanger ud af kz-lejrene i slutningen af 2. verdenskrig. Gratis adgang.

I de sidste måneder af 2. verdenskrig steg danske buschauffører, sygeplejersker, læger og civilkorpsfolk ombord på hvidmalede busser og satte kursen mod Tyskland. De forlod frivilligt livet i Danmark for på kort tid at hente de cirka 6.000 danske politimænd, jøder, grænsegendarmer, modstandsfolk og såkaldte asociale, som var blevet deporteret til tyske kz-lejre. I alt reddede de hvide busser over 17.000 mennesker. Men oplevelserne fra kz-lejrene og et Tyskland i ruiner gav ar på sjælen, som mange frivillige bar med sig resten af livet. Det er deres historie, som er i fokus i Nationalmuseets kommende særudstilling ”De Hvide Busser”, som kan ses fra den 20. juni 2015 – den 3. januar 2016.  

Nørregade Haderslev. De hvide busser - Folke Bernadotte
S/h-billede af kvinde i en af de hvide busser, der reddede 17.000 mennesker ud af kz-lejrene i de sidste måneder af 2. verdenskrig.

Særudstillingen stiller skarpt på de mange dilemmaer, som de frivillige stod over for. For hvad fik unge mænd og kvinder, nogle kun 16 år, til at melde sig til den farefulde færd? Var de helte? Eller del af en diskriminerende aktion, der primært reddede sine egne og først til sidst også hjalp udenlandske jøder og fanger af andre nationaliteter? Men hvem hjælper man, når man ikke kan hjælpe alle? Hvad havde du gjort?

De Hvide Busser. Foto: Christoffersen, Odense
Bernadotte-aktionen. Danske Røde Kors-busser kører gennem Odense d. 17. april 1945 på vej til Sverige med danske fanger fra tyske koncentrationslejre. Foto: Christoffersen, Odense

På den måde løber begrebet ”medborgerskab” som en rød tråd gennem udstillingen, der med sin sceniske opbygning og sine filmiske virkemidler vækker historien om De Hvide Busser til live – lige fra deportationerne af danske fanger, hverdagen i kz-lejrene og planlægningen af redningsaktionen til de frivilliges afrejse, turene gennem Tyskland, jubelscenerne ved hjemkomsten til Danmark – og livet efter. Publikum kan vælge flere spor i udstillingen og på den måde opleve redningsaktionen med både fangernes og de frivilliges øjne.

De Hvide Busser
Her ses flere af de originale hvide busser

Særudstillingens hovedgenstand er Danmarks eneste originale hvide bus, som normalt står i Frøslevlejrens Museum og er en ud af blot fem bevarede hvide busser på verdensplan. Derudover viser særudstillingen også en række hidtil ukendte genstande, billeder, tekster og breve, som er lånt af private og pårørende med relation til redningsaktionen. På den måde kommer glemte og ukendte stemmer til orde i særudstillingen, som derfor føjer helt nye kapitler til den dramatiske fortælling om ”De Hvide Busser”.

De Hvide Busser - farvebillede fra befrielsen
I december 1944 fik det danske Udenrigsministerium lov til at hente syge politibetjente hjem fra kz-lejren Buchenwald i Tyskland. Det blev begyndelsen på den hjælpeaktion, som bedst er kendt som ”Bernadotte-aktionen” eller ”De Hvide Busser”.

Særudstillingen frarådes for børn under 12 år.

Det her har måske også din interesse