Det er bare mig ...

Djævleøen genåbnes – som fængsel for jihadister

Nicolas Dupont-Aignan – som var kandidat til det franske Præsidentvalg i 2012 – mener, at den tidligere straffekoloni i Sydamerika ville være en passende sted for »de galninge«, som har kæmpet med radikale grupper som Islamisk stat (IS) og Al Qaeda.

Øen i Fransk Guyana er berygtet som stedet, hvor den franske officer Alfred Dreyfus icon-external-link-square  blev sendt til i slutningen af det 19. århundrede efter at være blevet anklaget for forræderi, også kendt fra filmen Papillon (1973), med Steve McQueen og Dustin Hoffman.

Om Djævleøen

Fransk Guyana Øen ud for Fransk Guyana i Sydamerika blev taget i brug som fangekoloni i 1852. Klippeknolden var i begyndelsen karantænestation for spedalske fanger fra fastlandet.

Djævleøen udgjorde blot en lille del af straffekolonien i Fransk Guyana. Men øens navn blev hurtigt en fælles betegnelse for hele lejrsystemet. Her endte de dømte, som Frankrig ikke ønskede at se igen, for tropesygdomme tog livet af langt de fleste. De første deporterede var politiske fanger, men fra 1885 blev også almindelige kriminelle dømt for andengangsforbrydelser sendt over havet.

Djævleøen og to naboøer 11 km ude i Atlanten havde en særlig funktion. Fanger, som havde forsøgt at stikke af fra lejrene på fastlandet, blev sendt til Skt. Joseph. Her sad de i isolation og i absolut tavshed. På øen Royale sad fanger dømt til guillotinen, og her fandtes også en kabelbane, som var eneste transportmiddel til Djævleøen. Den hårde brænding forhindrede både i at anløbe.

 

 

 

Det her har måske også din interesse